Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Ορφανοτροφείο Βόλου Κοπή Πίτας 2014
 
 
Ακολουθείστε μας
 
 
 
Αρχειακό υλικό

Σωματείο "Φιλόπτωχος Αδελφότης Βόλου" (Φ.Α.Β.) & "Ορφανοτροφείον"

Για πρώτη φορά το 1894 μια ομάδα πολιτών του Βόλου ,σε μια εποχή που δεν υπήρχε καμία φιλανθρωπική κίνηση στην πόλη, αποφάσισε τη σύσταση Σωματείου με τον τίτλο‘’ Φιλόπτωχος Αδελφότης ‘’ και συνέταξε το πρώτο κατασταστικό της με σκοπό την αλληλοβοήθεια των απόρων μελών του Σωματείου. Στην αρχή ενεγράφησαν 200 μέλη τα οποία μετά από λίγο αυξήθηκαν στα 400. Πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. ανεδείχθη ο Αντ. Μάστορας , μετά ο Βασ. Ανετόπουλος και το 1902 πρόεδρος ανέλαβε ο Γ. Κούτσικος μέχρι και το θάνατό του το 1928 ,χρονικό διάστημα που το Σωματείο ανέπτυξε σημαντική δράση.
Με τη δική του σφραγίδα το 1903 θεμελιώνεται το κτίριο του Πτωχοκομείου ( Άσυλο των Πτωχών όπως αναγραφότανε στο κτίριο) σε σχέδιο του μεγάλου αρχιτέκτονα της πόλης Κ. Χατζηαργύρη ,καθώς και ο νέος ναός του Αγ. Παντελεήμονα , προστάτη των ορφανών, στη θέση του ξύλινου μικρού ναιδρίου. Τον Δεκέμβριο του 1909 φιλοξενούνται οι πρώτοι 31 άποροι γέροντες στη δεξιά πτέρυγα του Πτωχοκομείου και την 1η Μαρτίου του 1911 τα πρώτα 30 ορφανά στη δεξιά πτέρυγα .Από το 1911 μέχρι και το 1922 εξακολουθεί το Ίδρυμα να περιθάλπει ορφανά και γέροντες μέχρι το 1922 που η Μικρασιατική καταστροφή ανάγκασε το Δ.Σ. να καταργήσει το γηροκομείο περιορίζοντας σε ελάχιστους τους φιλοξενούμενους γέροντες και να μετατρέψει το Πτωχοκομείο σε Ορφανοτροφείο αρρένων και θηλέων. Το 1926 ιδρύθηκε και η επαγγελματική σχολή του Ορφανοτροφείου με κύρια δωρεά του καπνέμπορου της πόλης Χονδρόπουλου και άλλων πολιτών, καθώς και το δημοτικό σχολείο του ορφανοτροφείου . Τη δεκαετία 1940-1950 οι τρόφιμοι έφθασαν στον αριθμό 180 που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός που φιλοξένησε ποτέ το ίδρυμα. Κατά τη δεκαετία 1950-1960 ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών ανήλθε στα 120 και τότε αποφασίστηκε να φιλοξενούνται μόνον αγόρια από 5-12 ετών . Κατά τη δεκαετία 1960-1970 φιλοξενήθηκαν περί τα 100 παιδιά. Μεγάλη βοήθεια και χαρά στα παιδιά έδωσαν τότε ο Ερυθρός Σταυρός και οι διεθνείς τότε οργανώσεις στήριξης του ελληνικού λαού με δέματα κυρίως ιματισμού.
 
 
 
site created and hosted by